درخواست جذب سرمایه
انتشار
15 آذر 1400

نوآوری در صنعت گردشگری

حتماً بارها برای‌تان پیش آمده که در خلوت خودتان و با تماشای عکسی از منظره‌ای بکر و جذاب از منطقه‌ای خوش آب و هوا  هوس سفر کرده باشید؛ طبیعی است دنیای پیچیده و صنعتی امروز آنقدر خستگی روحی و روانی و امراض جسمی برای ما به ارمغان آورده که دلمان می‌خواهد برای چند ساعتی هم که شده به جای نشستن پشت میز کار و چشم دوختن به  صفحه مانیتور، بر صندلی راحت خود تکیه زده و به تابلوهای نقاشی خداوند در کوه و جنگل و دریا خیره شده و گردشگری مجازی داشته باشیم.

روانشناسان نیز بر این باور هستند که مسافرت باعث تقویت روحیه شاد و مثبت، ایجاد انگیزه در زندگی فردی و بهبود روابط اجتماعی می‌شود. همچنین سفر کردن در پیشگیری از افسردگی، کنترل استرس و احساسات منفی و کاهش سکته قلبی نقش موثری دارد. اما موارد برشمرده تنها بخش کوچکی از اهمیت سیر و سفر است. دست یافتن به گنجینه‌های با ارزش اطلاعات عمومی فقط با کتاب و مجله و روزنامه خواندن میسر نیست.

از سفر کردن می‌توان به عنوان یکی از روش‌های خوب کسب اطلاعات نام برد که ما را با دنیا‌‌های گوناگونی از فرهنگ، سنت، مردم، غذا، عقاید و باورها آشنا و کوله بار تجربه‌های‌مان را سنگین‌تر می‌کند.

توسعه یافتگی جوامع بشری، رشد فناوری و تکنولوژی و تغییر سبک زندگی انسان از سنتی به مدرن باعث رونق  و توسعه اکوسیستم کارآفرینی و استارتاپی در سراسر دنیا شده است.

تعریف دقیق و کاملی از استارتاپ وجود ندارد اما می‌توان به صورت مختصر گفت استارتاپ‌ها شغل‌های آینده هستند و به کسب‌وکارهای کوچک و نوپا با ایده‌هایی نوآورانه‌تر از شرکت‌های بزرگ اطلاق می‌شود که در ازای دریافت هزینه، خدمات یا محصولات جدیدی را با هدف خلق ثروت و رشد اقتصادی ارائه می‌دهند.

صنعت گردشگری به عنوان یکی از بزرگترین و پرسودترین صنایع جهان به شمار می‌آید و تاثیر گردشگری بر رشد اقتصادی کشورها، افزایش درآمد ارزی و افزایش تولید ناخالص داخلی انکار ناپذیر است. اهداف گردشگری وابسته به نیاز آدم‌ها متغیر و متنوع است.

از آنجایی که تهیه و تدارک پیش نیازهای یک سفر خوب مثل تهیه بلیط، رزرو هتل و شناسایی جاذبه‌های گردشگری مقصد، زمان بر و دشوار است؛ ورود صنعت گردشگری به اکوسیستم استارتاپ مشکلات بسیاری را در این حوزه مرتفع خواهد کرد و  سفر راحت،آنی، دلپذیر و به یاد ماندنی را برای ما رقم خواهد زد.

شرکت تافردا زیر مجموعه گروه سرمایه‌گذاری عظام یک استارتاپ استودیو (Startup Studio) است که  با بهره‌گیری از بهترین متخصصان حوزه کسب‌وکار و تکنولوژی به حمایت، سرمایه‌گذاری، ارائه خدمات فنی و توسعه کسب و کار به استارتاپ‌ها یا شرکت‌های نوپا در زمینه‌های خودرو، مالی و گردشگری می‌پردازد. اهداف اصلی تافردا حمایت از ایده‌های ناب و خلاقانه تیم‌ها مستعد در فضای استارتاپی ایران است.

از آنجایی که سرمایه گذاری در حوزه استارتاپ گردشگری از جمله فعالیت‌های شرکت تافردا است؛ در این مقاله ابتدا شما خوانندگان را با ادبیات گردشگری رایج در دنیا، مفاهیم و اصطلاحات آشنا خواهیم کرد. چون اگر صاحب کسب‌وکار در حوزه استارتاپ گردشگری باشید قطعاً آگاهی داشتن از کلیدواژه‌های مهم این صنعت به تسهیل در خدمت‌رسانی به مشتریان‌تان کمک شایانی خواهد کرد.

اصطلاحات تخصصی صنعت گردشگری

در ادامه با چند واژه تخصصی صنعت گردشگری آشنا خواهیم شد.

جهانگرد یا گردشگر (Tourist)

مقصود کسی است که دست کم یک شب در یک اقامتگاه عمومی یا خصوصی، در محل مورد بازدید به سر ببرد.

مسافر(Traveler)

کسی است که بین دو یا چند نقطه مسافرت کند.

گردشگری بین المللی(International Tourism)

هرگاه فرد یا گروهی با نیت‌های متفاوت گردشگری از مرزهای ملی کشورها عبور کنند و به تبادل ارز بپردازند، با فرهنگ، رسوم، غذا و زبان مردم‌های مختلف دنیا آشنا شوند و در کشورهای مقصد برای مدتی اقامت کنند را گردشگری بین المللی گویند.

گردشگری داخلی (Domestic Tourism)

گردشگری داخلی به نوعی از گردشگری گفته می‌شود که ساکنان یک کشور فقط در داخل آن کشور سفر می‌کنند. گردشگران برای سفر نیاز به پاسپورت و ویزا و تبدیل ارز کشور مبدا به کشور مقصد را ندارند.

گردشگری پایدار( Sustainable Tourism)

به سفری گفته می‌شود که درآن گردشگران تلاش می‌کنند اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی فعلی و آینده خود را در نظر گیرند و نیازهای بازدیدکنندگان، صنعت، محیط‌زیست و جوامع میزبان را برآورده کنند.

گردشگری اخلاقی (Ethical tourism)

گردشگری اخلاقی را گردشگری مسئولانه هم می‌گویند. نوعی از گردشگری است که به معنای اندیشیدن به عواقب و اثرات سفر کردن خود به یک منطقه است؛ با در نظر گرفتن این موضوع که اثرات منفی کمتر و اثرات مثبت بیشتری از خود در آن منطقه بر جای بگذاریم.

ژِئوتوریسم (Geotourism)

گردشگری مرتبط با جاذبه ها و مقاصد زمین شناسی است و به نوعی از گردشگری گفته می‌شود که گردشگر به بازدید از محیط های غیر زنده طبیعی و ساخته شده می پردازد.

اکوتوریسم (Ecotourism)

طبیعت‌گردی یا اکوتوریسم به شکلی از گردشگری گفته می‌شود که گردشگر مکان‌های طبیعی و جذاب را با حفظ و رعایت حریم بومیان محلی شناسایی و از آن ها بازدید می‌کند.

گردشگری روستایی (Rural tourism)

نوعی از گردشگری که بر سبک زندگی روستایی تمرکز دارد.

گردشگری ادبی(Literary tourism)

گردشگری ادبی نوعی گردشگری فرهنگی است که به مکان‌ها و رویدادهای متون ادبی و همچنین زندگی نویسندگان آنها می پردازد.

گردشگری سیاه(Dark tourism)

به نوعی از گردشگری گفته می‌شود که سفرها و بازدیدها از مقاصد مرتبط با مرگ و میر انسان‌ها انجام می‌شود مانند مکان‌های آدم کشی و جنایت میدان‌های جنگ.

گردشگری جوانان (Youth tourism)

مفهوم گردشگری جوانان به عنوان کلیه فعالیت‌های گردشگری که توسط آنها محقق می‌شود تعریف می‌شود. جوانانی که سن آنها بین 15 تا 29 سال است.

فصل شلوغى (High Season)

ماه‌هایی از سال که بیشترین تعداد گردشگران از یک مکان بازدید می‌کنند و تعطیلات محلی در این فصل زیاد است. در این ماه‌ها قیمت اقامتگاه‌ها، هتل‌ها و تورهای سفر بسیار گران هستند و کسب و کارها بیشترین سود را دارند.

فصل خلوتی (Low Season)

ماه‌هایی از سال به خصوص در زمستان که تعداد افراد کمتری از یک مکان بازدید می‌کنند و نازلترین قیمت‌ها و تخفیف‌های تورهای گروهی برای گردشگران ارائه می‌شود را فصل خلوتی گویند.

پرواز چارتری (Charter Flight)

پرواز چارتر به پروازی در هواپیما گفته می‌شود که هزینه تمام صندلی‌های آن توسط یک شرکت مسافرتی پرداخت می‌شود و سپس به مشتریانش فروخته می‌شود، معمولاً با هزینه کمتری نسبت به پرواز برنامه‌ریزی شده.

مراحل تدوین و راه اندازی یک استارتاپ در حوزه گردشگری

پس از انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم میلادی تحول عظیمی در صنعت گردشگری رخ داد و با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی، توسعه وسایل ارتباطی و حمل‌ونقل پررنگ‌تر شد، به طوری که زندگی انسان راحت طلب امروزی را تحت تاثیر خود قرار داد.

سفر و گردشگری دیگر آن مفهوم قدیمی خود را نداشت و به سفرهای درون شهری، سفرهای مسافت کوتاه و سفرهای داخل کشور خلاصه نمی‌شد. امروزه می‌توانیم از صنعت گردشگری به عنوان یکی از صنایع اثرگذار بر رشد اقتصادی نام ببریم. بر اساس آمار جهانی، گردشگری سومین صنعت پرسود جهان است و بسیاری از کشورهای در حال توسعه به دنبال رشد اقتصادی خود با بهره‌گیری از پتانسیل‌های گردشگری هستند.

از طرفی با رشد سریع کسب‌وکارهای استارتاپی و ورود گردشگری به این حوزه می‌توانیم دریچه‌های جدیدی را رو به صنعت گردشگری ایران باز کنیم و جایگاه کشور را در حوزه توریسم جهانی ارتقا ببخشیم. اما راه اندازی یک استارتاپ سختی‌های خود را به دنبال دارد. چگونه می‌توانیم یک استارتاپ در حوزه گردشگری راه بیندازیم؟

1-تعیین استراتژی و هدف

نیروی محرکه شما در راه اندازی یک استارتاپ گردشگری، ایده‌ای متمرکز بر نیازهای گردشگران است. ایده و خدمات محصول شما باید علاوه بر اینکه خاص، مبتکرانه، نوآورانه  و قابل سرمایه گذاری باشد باید بتواند بخشی از نیازها، مشکلات و موانع پیشرو یک سفر را از جلوی پای یک مسافر بردارد و سفر راحت تر و دلچسب تری را برای او رقم بزند.

برای رشد ایده خود بر روی جزئیات و جغرافیای هدف خود تحقیق کنید تا شانس موفقیت شما بیشتر شود.

2- تعیین رهبر و تیم سازی

پس از بررسی بر روی طرح و ایده اولیه شکل گیری یک استارتاپ توریستی ، بهتر است که شریک یا شرکایی را همراه خود سازید. لازم است بدانید استارتاپ‌های موفق دنیا به تنهایی رشد نکردند بلکه توسط یک تیم توسعه داده شده اند زیرا شما در همه امور تخصص و مهارت ندارید و برای رشد استارتاپ خود نیاز به یک تیم با تجربه و متخصص دارید.

البته شما به عنوان صاحب ایده، گروه را به سمت مسیر موفقیت رهبری می کنید و چالش‌ها و فرصت های پیش رو را به گروه گوشزد می کنید.

3- ثبت و لزوم محافظت از ایده 

پس از اینکه ایده اولیه استارتاپ گردشگری خود را با چند مشاور در میان گذاشتید و بازخوردهای مثبت درباره سودآوری و پیشرفت آن دریافت کردید، ایده خود را به به طور رسمی به ثبت برسانید تا از نظر حقوق مالکیت معنوی و فکری شما صاحب اصلی ایده شناخته شوید و در مواقع بحرانی و حساس، شخص یا اشخاص دیگری درباره ایده اولیه ادعایی نداشته باشند.

می‌توانید یک قرارداد در فرهنگ کاری خود، پیش از شروع جلسات با شرکا و سرمایه‌گذاران به منظور عدم افشا سازی طرح و ایده در نظر داشته باشید.

4-  طراحی نقشه راه

تهیه‌ی نقشه راه به معنای تعریف و تعیین  اهداف و چشم اندازهای مدیریتی و رقابتی در کسب و کار شماست. به همین منظور شما برای به ثمر رساندن اهداف خود نیاز به یک برنامه کامل و جامع دارید که شما را به سمت مسیر رشد هدایت کند. در نقشه راه یک استارتاپ گردشگری، شما خدمات و محصولاتی را که به گردشگران ارائه می‌دهید با جزئیات شرح می‌دهید.

همچنین اهداف، نام برند، نیازهای پرسنل، نیازهای بازار و پیش‌بینی‌های مالی خود را مکتوب می‌کنید. در مورد بازار هدف و رقابت، استراتژی کسب‌وکار گردشگری، نحوه قیمت‌گذاری بر روی خدمات و بازاریابی اطلاعات ارائه می‌دهید و آنها را تحلیل می‌کنید.

5- سرمایه گذاری

شما برای برنده شدن در بازار رقابتی باید ابتدا بودجه لازم برای اجرایی شدن ایده‌تان را تامین کنید. چون ممکن است شما یک ایده درخشان و خلاقانه داشته باشید اما پشتیبان مالی نداشته باشید و در آینده دچار مشکل شوید. البته جای نگرانی نیست.

چون روش‌های متفاوتی برای جذب سرمایه وجود دارد مثل دریافت وام بانکی، سرمایه گذاران خصوصی، شتاب دهنده‌ها و صندوق‌ها تامین مالی. هزینه‌های اولیه برای راه اندازی استارتاپ گردشگری خود را برآورد کنید و بعد به سراغ سرمایه‌گذاران بروید.

به یاد داشته باشید که گردشگری به عنوان صنعت پولساز برای سرمایه گذاران ارزش اقتصادی زیادی دارد، بنابراین باید طرح و ایده شما به گونه‌ای منحصر به فرد و سود آور باشد تا سرمایه گذار قانع به سرمایه گذاری شود.

تحقیق‌ها، تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌های همه جانبه ابتدایی خود بر روی ایده را در اختیار سرمایه گذاران قرار بدهید تا بتوانید اعتماد آنها را جلب کنید زیرا سرمایه‌گذاران مایل نیستند سرمایه‌های خود را با سرمایه گذاری بر یک ایده بی‌برنامه از دست بدهند.

اگر شما برای راه اندازی یا رشد استارتاپ گردشگری خودتان بودجه مالی کافی ندارید، بد به دلتان راه ندهید! تافردا در کنار شماست و از ایده‌های ناب شما حمایت خواهد کرد.

نقش استارتاپ‌ها در توسعه گردشگری

استارتاپ‌ها گردشگری با به کارگیری از شیوه‌ها و ایده‌های نوین، برآورده کردن نیازها و رفع مشکلات جامعه، تسهیل زندگی مردم و ارائه اطلاعات صحیح درباره جاذبه‌های گردشگری یک موقعیت جغرافیایی نقش بی بدیلی در رشد و توسعه یک جامعه ایفا می كنند.

ورود گردشگران خارجی به هر کشوری، ارزآوری به آن کشور را به همراه دارد. به همین منظور از گردشگری به عنوان یک منبع درآمد جایگزین اقتصاد نفتی یاد شود. ایران یكی از امن‌ترین كشورهای منطقه و جهان از لحاظ امنیت گردشگران خارجی محسوب می‌شود.

با وجود اینکه ایران سرزمینی خوش آب‌وهوا و چهار فصل است و از طبیعت بکر، پیشینه تاریخی، معماری‌های سنتی و جاذبه‌های گردشگری فراوان برخوردار است اما به دلیل کم توجهی‌های مسئولان و سازمان‌های مربوطه، زیر ساخت‌های لازم برای گردشگری در ایران وجود ندارد و گردشگران خارجی در بعضی از مواقع به دلیل تحریم‌ها با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهند شد.

از این رو با وجود اینکه هزینه سفر به ایران  نسبت به کشورهای همسایه مان ترکیه بسیار ارزان است اما  ایران  در رتبه 46 و ترکیه در رتبه 6 جهان از نظر رونق صنعت گردشگری قرار گرفته اند. اگرچه رتبه ایران مطلوب نیست اما  با رشد استارتاپ‌های گردشگری در سال‌های اخیر شاهد جذب و رشد گردشگری بوده ایم.

همین موضوع بر اهمیت رشد استارتاپ‌ها در حوزه گردشگری دلالت دارد، چون همكاری مشترك كارآفرینان و ایده پردازان حوزه گردشگری و استارتاپ می‌تواند تحول بزرگی در صنعت گردشگری كشور و رونق اقتصادی ایجاد كند.

بر اساس آمار سازمان جهانی گردشگری ایران در سال ۲۰۱۷ میلادی در مجموع از ۴.۸۶۷ میلیون توریست خارجی میزبانی کرده بود، در سال ۲۰۱۸ توانست با ۴۹.۹درصد رشد این رقم را به ۷.۲۹۵ میلیون نفر برساند تا پس از اکوادور با رشد ۵۱ درصد، سریع‌ترین رشد را در میان کشورهای جهان در جذب گردشگر به نام خود ثبت کند.

ورود استارتاپ‌های گردشگری با خلق ایده‌های جدید و ورود به بخش‌های حمل‌ونقل، اقامت، خدمات تفریحی، خدمات رفاهی، راهنمایان تورها و تولید محتوای گردشگری می‌توانند تحول شگرفی در صنعت گردشگری ایجاد کنند و در تامین بودجه و رشد اقتصادی یک کشور نقش بسزایی داشته باشند.

همچنین نقش استارتاپ‌های گردشگری در اشتغال‌زایی جوانان نباید نادیده گرفته شود، استارتاپ‌های گردشگری به طور مستقیم و غیر مستقیم باعث ایجاد شغل برای افراد بیکار، تحصیلکرده و متخصص در حوزه فناوری و گردشگری می‌شوند.

انواع بازار استارتاپ گردشگری 

امروزه بسیاری از کشورها به دلیل مشاهده آثار منفی و زیانبار ناشی از حضور جمعیت بسیار زیاد گردشگران در منابع محیط زیستی و تاریخی، گردشگری به شیوه سنتی و انبوه را مخرب ارزیابی کردند. از این رو گردشگری خلاق جایگزین گردشگری انبوه شد.

گردشگری خلاق نسل سوم گردشگری و شکل جدیدی از گردشگری فرهنگی است که مفهوم آن در قرن جدید  ظاهر شد و  نوعی از گردشگری است که به بازدیدکنندگان این فرصت را می دهد تا پتانسیل خلاقیت‌شان را از طریق شرکت فعال در دوره ها و کارگاه ها در مقصدی که تعطیلات خود را در آنجا می گذرانند به منصه ظهور برسانند.

گردشگری خلاق می‌تواند طیف وسیعی از فعالیت‌ها را در بر بگیرد. از آموزش غذاهای محلی، موسیقی و رقص های بومی، صنایع دستی، ساخت خانه زیست‌بوم سازگار، نقاشی تا آشنایی با نحوه برگزاری جشن ها، آداب و رسوم و فرهنگ منحصر به فرد مردم یک سرزمین، مفهوم گردشگری خلاق را تشکیل می‌دهند.

صنعت گردشگری از نظر ماهیت سفر به دو دسته تقسیم می‌شود: بازار انبوه و بازار خاص.

از آنجایی که امروزه گردشگران با نیت‌های متفاوتی به سفر می‌روند، طراحان استارتاپ‌های گردشگری با فضای بازتر و فرصت‌های بیشتری می‌توانند به خلق ایده های نو و پولساز بپردازند.

1-بازار انبوه

گردشگری به صورت انبوه معمولاً با سه هدف تفریحی، تحصیلی و کاری صورت می پذیرد. گردشگری انبوه همان  نوع از گردشگری است که گردشگر بر بازدید از شهرها معروف و جاذبه‌های گردشگری تمرکز دارد. صاحبان استارتاپ گردشگری باید توجه داشته باشند، آنچه برای مسافران این دسته از گردشگری اهمیت دارد تورهای ارزان قیمت، هتل‌های ارزان و اماکن تفریحی است.

2-بازار خاص

در گردشگری خاص، گردشگر به دنبال تجربه سفرهای خاص و متفاوت است که بر اساس علایق او شخصی سازی شده باشد. در ادامه به معرفی چند نمونه از انواع گردشگری خاص می‌پردازیم. صاحبان کسب و کارهای استارتاپی با ایجاد بسترهای لازم و رفع نیاز  گردشگران در این نوع از گردشگری می‌توانند به سرعت مسیر ترقی را طی کنند.

  • گردشگری غذا

گردشگران با هدف تجربه و آشنایی با دستور غذاها و نوشیدنی های مخصوص کشورها و مناطق مختلف، به آنجا سفر می کنند.

  • گردشگری هیجان

به گونه‌ای از گشت‌وگذار گفته می‌شود که در آن گردشگر میل به برنامه ریزی برای ایجاد هیجان منحصر به فرد و تولید آدرنالین در بدن مانند پرش از ارتفاع یـا دوچـرخـه سـواری در مکان هایی خاص دارد.

  • گردشگری هنری

این نوع از مسافرت‌ها به هنرگردی هم معروف است، گردشگران برای تماشای آثار هنری مثل نقاشی و هنرهای تجسمی و همچنین شرکت در رویدادهای هنری خاص مثل کنسرت‌های موسیقی، تئاتر، جشنواره‌های سینمایی، نمایشگاه‌ها به کشورهای دیگر سفر می کنند.

  • گردشگری ورزشی

به آن دسته از سفرهایی گفته می‌شود که شخص با هدف شرکت یا تماشای یک رویداد ورزشی به کشور مقصد سفر می‌کند مثل رویداد ورزشی المپیک یا جام جهانی فوتبال.

  • گردشگری سلامت

سفرهای درمانی در این دسته جای دارند. هنگامی که در شهر یا کشور مبدا امکانات پزشکی و دسترسی به پزشکان متخصص و مجرب محدود باشد، افراد برای دریافت خدمات بهتر به شهر یا کشورهایی با امکانات بهداشتی پیشرفته‌تر سفر خواهند کرد.

  • بوم گردی

نوعی از سفر با رعایت احترام و مسئولیت برای حفظ محیط زیست، گردشگر با تجربه‌ای واقعی از زندگی در طبیعت روبرو می‌شود.

  • گردشگری حیات وحش

گردشگران با هدف مشاهده حیوانات و جانداران نباتی در محیط زیست طبیعی آنها، به مناطق مختلف سفر می‌کنند.

  • گردشگری تاریخی

به گردشگری میراث نیز شهرت دارد. هدف گردشگر از این سفر آشنایی و بازدید از موزه‌ها، مکان‌ها و ابنیه تاریخی است.

  • گردشگری جنگ

در این مدل از سفر، هدف جنگ ستیزی تعریف می‌شود که در آن گردشگر به بازدید و کاوش از مناطق جنگ زده می‌پردازد و با حوادث آن دوران آشنا می‌شود.

  • گردشگری مذهبی

این نوع از خدمات سفر زیارتی تا سفر معنوی را دربر دارد و هدف گردشگر در این سفرها بازدید و آشنایی با جاذبه های زیارتی و پالایش معنوی روح است.

زنجیره فعالیت شرکت های استارتاپ گردشگری

از آنجایی که امروزه صنایع خلاق اهمیت دارند، به همین منظور استارتاپ‌های این صنعت می‌توانند در حوزه‌های متنوع‌تر و خلاقانه‌تری فعالیت داشته باشند. از طرفی توجه به بازار خاص گردشگری، استارتاپ‌های گردشگری را ملزم به ادغام دو بخش حمل و نقل و اقامت کرده است.

همچنین در بازار گردشگری خاص برخلاف گردشگری انبوه، گردشگران تور و راهنمایان تور خود را در مقصد انتخاب می‌کنند نه در مبدا.

زنجیره فعالیت شرکت‌های استارتاپ گردشگری را به دسته‌های زیر تقسیم بندی می‌کنند:

1-ارائه اطلاعات در ارتباط با مقصدهای گردشگران

هدف بعضی از استارتاپ‌ها، ایجاد پایگاه‌های داده برای گردشگران و تولید محتواهای تصویری و صوتی از جاذبه‌های گردشگری، خوراک، فرهنگ، صنایع دستی یک منطقه جغرافیایی برای جذب گردشگر است.

2-ارائه خدمات حمل و نقل و اقامت

یکی از پرطرفدارترین ایده‌های استارتاپی در ایران است. هدف این استارتاپ‌ها ارائه خدماتی مثل رزرو بلیط هواپیما و قطار و… و همچنین رزرو اقامتگاه و هتل و حتی وسیله نقلیه برای گردشگر در محل مقصد است.

3-بازاریابی و فروش انواع تورهای گردشگری و راهنمای سفر

هدف این استارتاپ‌ها خرید تور و بسته‌های سفر در محل و ارتباط با راهنمایان محلی است.

4-ارائه خدمات بازدید از جاذبه‌ها

این استارتاپ‌ها فروشنده ثانویه هستند و برای گردشگران بلیط جاذبه‌های دیدنی، تفریحی و هیجان انگیز مثل استخر، باغ وحش، موزه، اتاق فرار، پینت بال و … را فراهم می‌آورند.

5- ارائه خدمات پشتیبان به گردشگران و شرکت‌های مسافرتی

این نوع از استارتاپ‌ها با کمک آمارها و تحلیل داده به گردشگران و شرکت‌های گردشگری کمک می‌کنند تا به مقایسه کیفیت و کمیت خدمات شرکت‌های گردشگری بپردازند.

عوامل موفقیت و شکست یک استارتاپ در زمینه گردشگری

استارتاپ‌های تفریحی برنامه‌ریزی برای سفر را راحت‌تر کرده اند، آنها حتی در پیدا کردن مقصد برای سفری آرام و بی دغدغه کمک خواهند کرد. کافیست مقصد را انتخاب کنید و با چند کلیک در چند دقیقه بلیت و اقامتگاه خود را رزرو کنید.

اما پایداری و ماندگاری یک جامعه استارتاپی و موفقیت آن برای رهبران تیم ورک و سرمایه گذاران اهمیت ویژه‌ای دارد. در کشوری مثل ایران نیز صاحبان استارتاپ‌ها به دلیل نو و تازه بودن مبحث استارتاپ‌ها با چالش‌هایی مثل عدم وجود نهادهای پشتیبان و همکاری بین سازمانی، دسترسی به زیرساخت فنی، مسائل فرهنگی و اجتماعی، سیاست‌گذاری و حاکمیت دولت در اکوسیستم استارتاپی، مسائل حقوقی و قانونی مواجه هستند.

در ادامه به طور کلی به عوامل موفقیت و شکست استارتاپ‌ها خواهیم پرداخت.

  • بازار رقابتی

استارتاپ‌ها کسب و کارهای جدید هستند که با کسب و کارهای سنتی رقابت می‌کنند. بنابراین استارتاپ‌ها در مقایسه با بخش سنتی برای جذب مشتری باید از روش‌های نوآورانه، کاربردی و سریع  استفاده کنند. عنصر خلاقیت در استارتاپ‌ها برگ برنده آنها نسبت به بخش سنتی خواهد بود.

یک مثال نزدیک اپلیکیشن‌های اسنپ و تپسی هستند. هنگامی که این دو اپلیکیشن در ایران شروع به کار کردند، آژانس‌های مسافربری سنتی با چالش مواجه شدند.

  • مشتری مداری

یکی از عوامل موفقیت استارتاپ‌های بزرگ دنیا توجه به بازخوردهای کاربران و مشتریان است.

استارتاپ‌هایی که به نظرات مشتریان خود اهمیت نمی دهند و آنها را بررسی نمی کنند، نمی توانند نقاط ضعف و قوت خود را بیابند از این رو دچار مشکل می‌شوند و شکست می‌خورند.

به عقیده سالار کوهزادی، کارشناس گردشگری الکترونیک، یک استارتاپ با مشتری مداری می‌تواند موفق عمل کند. او در این زمینه می‌گوید:

استارتاپی که در روند فعالیت خود مشتری را در مرکز فعالیت‌هایش قرار دهد و به آنها تنها به عنوان مصرف‌کننده نگاه نکند، تولید محتوای درست داشته باشد و مشتری را هم در ایجاد تولید محتوا مشارکت دهد می‌تواند موفق و استمرار داشته باشد.

  • بازاریابی 

رقابت استارتاپ‌ها فقط با بخش سنتی نیست، در بین استارتاپ‌های موجود در بازار که ایده‌ای مشابه دارند قطعاً رقابت بیشتر و تهاجمی‌تری وجود دارد اما هنگامی یک استارتاپ می‌تواند به موفقیت دست پیدا کند که با شناسایی نیازهای بازار و ارائه اطلاعات صحیح بازاریابی خوبی داشته باشد.

  • مسائل تیمی

یکی از چالش‌های شرکت‌های نوپا تشکیل تیم مناسب است. تیمی که متشکل از افراد توانمند، متخصص و مجرب در حوزه فعالیت استارتاپ باشد و راستای اهداف آن حرکت کند.

استارتاپی موفق خواهد شد که اعضای آن از مهارت‌های مختلفی برخوردار باشند و بین اعضای تیم همکاری  و تفاهم برقرار باشد در غیر این صورت شکست خواهند خورد.

  • مسائل مالی

بعضی از استارتاپ ها هستند که با ایده ناب و سرمایه کلان کار خود را شروع کرده‌اند اما پس از مدتی با کمبود بودجه و نقدینگی روبرو شده‌اند و سرانجام مجبور شدند کسب و کار خود را تعطیل کنند.

عدم تجربه کافی درباره امور مالیاتی، نداشتن مدیر و مشاور مالی و حسابدار از جمله عواملی است که صاحبان کسب و کار استارتاپی را می تواند دچار مشکل کند.

  • مسائل حقوقی و قانونی

موانع و محدودیت‌های قانونی در حوزه استارتاپی به دلیل نوپا بودن این کسب و کارها در کشور ما به یکی از موانع جدی پیش روی فعالان این حوزه تبدیل شده است.

گاهی استارتاپی با ایده خیلی خوبی شکل می گیرد اما پس از رشد و پیشرفت ممکن است با چالش‌های قانونی و حقوقی مثل دریافت مجوزها از سازمان‌ها و بروکراسی اداری مواجه شود که می تواند زمان بر باشد و تمرکز اصلی کارآفرین را از مدل کسب کاری بگیرد.

  • مسائل فنی

بیشتر استارتاپ‌ها به فناوری وابسته‌اند و توسط اپلیکیشن یا سایت خدمات خود را به مشتریان ارائه می‌کنند. بنابراین نقص فنی در سایت یا اپلیکیشن، قطع برق و قطع اینترنت یکی از چالش‌های پیش رو صاحبان این نوع از کسب‌وکار است و اگر این مشکلات در بازه‌های زمانی متفاوت بارها تکرار شود باعث نارضایتی کاربران شده و ممکن است دیگر تمایلی به استفاده از خدمات شما نداشته باشند.

پست های مرتبط

مشاهده
انتشار
1 بهمن 1402
ادامه مطالب >
مشاهده
انتشار
4 دی 1402
ادامه مطالب >
مشاهده
انتشار
9 مرداد 1402
ادامه مطالب >