یکی از چالشهای اصلی که صاحبان کسب و کارهای استارتاپی با آن دست و پنجه نرم میکنند، تامین سرمایه اولیه است.
برخی از استارتاپها هم در میانه راه رسیدن به اهداف نهایی خود به سرمایههای بیشتری برای رشد و توسعه کسب و کار خود نیازمند میشوند. بنابراین صاحبان این کسب و کارها باید به دنبال جذب سرمایهگذار باشند.
جذب سرمایهگذار در نگاه اول دشوار و پیچیده به نظر میرسد زیرا سرمایهگذاران علاقهمند به سرمایهگذاری بر روی کسب و کارهای پایدار هستند تا نوپا.
اما با رعایت اصول جذب سرمایهگذاران که در این مقاله قصد داریم درباره آن صحبت کنیم، میتوان سرمایهگذاران را برای سرمایهگذاری بر روی ایدههای نو قانع و اعتماد آنها را جلب کرد.
استارتاپ استودیو تافردا هم یکی از شرکتهای سرمایه گذار در این حوزه است که بر روی ایدهها و یا کسبوکارها سرمایهگذاری میکند.
برای اطلاع از شرایط استودیو تافردا در سرمایهگذاری استارتاپها به صفحه سرمایهگذاری در استارتاپ مراجعه نمایید.
در شرکت تافردا ملاک سرمایهگذاری تنها جذابیت و پویایی کسبوکار است و نوپا و جدید بودن آن در درجه دوم اهمیت قرار دارد.
1- ایده خلاق و نقشه داشته باشید.
هنگام گفتوگو با سرمایه گذاران ابتدا باید بتوانید ایده تجاری خود را با جزئیات برای آنها شرح دهید. بهتر است که از ایده خود یک پروتوتایپ و نمونه اولیه تهیه کنید و به همراه تحقیقها و بررسیهای انجام شده بر روی ایده در اختیار سرمایهگذاران قرار دهید.
سرمایهگذاران جذب ایدههایی میشوند که قوی، نو و خلاقانه باشد؛ همچنین بتواند گرهای از مشکلات روزمره بشر را باز کند. سرمایهگذاران را درک کنید و خواستههای خود را بر دارایی او ترجیح ندهید.
معمولاً صاحبان کسبوکارها در مذاکرات اولیه برای جذب سرمایهگذار موفق نمیشوند؛ یکی از روشهای جذب مخاطب سرمایهگذار ارائه طرح کسبوکار، نقشه و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت پروژه استارتاپی است، زیرا زمان یکی دیگر از عاملهای مهم برای سرمایهگذاران است.
2- تیم قوی تشکیل دهید.
سرمایهگذاران رغبت چندانی به سرمایهگذاری بر روی کسبوکارهایی که یک بنیانگذار واحد دارند و به شکل فردی اداره میشوند، ندارند.
بنابراین قبل از ملاقات با سرمایهگذاران اعضای تیم کاری خود را تعیین کنید. تمام تلاش خود را به کار ببندید تا از افراد با مهارت و متخصص در تیم کسبوکار خود بهره بگیرید.
زیرا بعضی از سرمایه گذاران برای کار گروهی و تیمورک قوی ارزش بیشتر قائل هستند و رشد یک پروژه را متکی به نیروی انسانی خوب میدانند.
میتوانید از این دورههای آموزشهای رایگان برای تیمسازی استفاده کنید.
3- شبکه سازی کنید.
اگر صاحب کسبوکاری هستید و نیاز به سرمایهگذاران بیشتری دارید، در آن صورت برای جذب سرمایه باید ارتباطات بیشتری با سرمایه گذاران برقرار و از طریق آنها شبکهای از ارتباطات درست کنید. برای برقراری ارتباط با یک سرمایهگذار راههای مختلفی وجود دارد.
شما میتوانید در رویدادهای سالانه سرمایهگذاری که در کشور برگزار میشود شرکت و با سرمایهگذاران ارتباط برقرار کنید و یا از دوستانی که قبلاً جذب سرمایه کردهاند کمک بگیرید.
از آنها بخواهید سرمایهگذارانی که قبلاً با آنها مذاکره داشتهاند را به شما معرفی کنند.
همچنین میتوانید برای یافتن سرمایهگذاران فعال استارتاپی از اینترنت کمک بگیرید.
لیستی از شرکتهای فعال سرمایهگذاری در ایران و خارج از کشور در حوزه استارتاپ را به شما معرفی کردهایم.
4- مشورت بگیرید.
یکی از هوشمندانهترین روشهای جذب سرمایهگذار، درخواست مشاوره و راهنمایی از سرمایهگذار است.
در این روش شما به جای اینکه مستقیم با سرمایهگذار وارد مذاکره بر روی کسبوکارتان شوید، با او ارتباط برقرار کرده و از او درخواست میکنید تا نقاط ضعف کسبوکارتان را به شما نشان داده تا در پی اصلاح آن باشید.
همچنین از تجربه کافی او در این زمینه بهره میبرید. در آن صورت سرمایهگذار دلسوزتر و مشتاقتر خواهد بود تا بر روی پروژه شما سرمایهگذاری کند.
5- اندازه بازار سرمایه را مشخص کنید.
مشتریان، اصلیترین مخاطب یک کسبوکار هستند.
بنابرین در گام اول و پیش از مذاکره با سرمایهگذار، ابتدا بازار هدف مشتریان خود را مشخص کنید.
تعیین بازار هدف و گردش مالی از نظر سن، جنسیت، تحصیلات و … به سرمایهگذاران این پیام را میرساند که شما اهداف مالی خود را با جزئیات بررسی کردهاید. از این رو آنها برای سرمایهگذاری بر روی کسبوکار شما رغبت بیشتری پیدا میکنند.
همچنین بخوانید: پرسونا چیست؟
6- دوره بازدهی سرمایه را مشخص کنید.
هر سرمایهگذاری که به شما اعتماد کند و سرمایه خود را به شما میسپارد، از شما نیز انتظاراتی دارند.
سرمایهگذار تمایل دارد بداند که زمان بازگشت سرمایه او چه زمانی خواهد بود. هر چه زمان بازدهی سرمایه سریعتر باشد طبیعتاً سرمایهگذاران بسیاری علاقهمند به سرمایهگذاری بر کسبوکار استارتاپی شما خواهند بود.
بنابراین بهتر است هنگام مذاکره این نکته را مد نظر داشته باشید و زمان بازگشت سرمایه را تعیین کنید.
7- قرارداد حقوقی داشته باشید.
از آنجایی که جذب سرمایهگذار، نوعی از شراکت است بنابراین بهتر است پیش از مذاکره با یک مشاور حقوقی صحبت کنید تا نسبت به حقوق طرفین در قراردادهای شراکتی اطلاعات کسب کنید.
پیش از مذاکره یک قرارداد حقوقی دقیق که سهم حقوقی هر دو طرف در آن مشخص باشد تنظیم کنید تا در جریان مذاکره و ارائه آن قرارداد توجه و اعتماد سرمایهگذاران را جلب کنید.
این نکته بسیار مهمی است که بسیاری از صاحبان استارتاپها به آن اهمیت نمیدهند. در غیر اینصورت ممکن است در صورت ادامه همکاری دچار مشکلات حقوقی زیادی شوید.
8- استفاده از سرمایه شتاب دهندهها
شتابدهندههای استارتاپ سازمانها یا شرکتهایی هستند که به منظور تقویت کسب وکارهای نوپا و استارتاپی فعالیت میکنند و نقشی مشابه سرمایهگذار بر روی استارتاپها را دارند.
این سازمانها معمولاً با ارائه برنامههای کوتاه مدت 3 تا 6 ماهه، از کسبوکارها حمایت مالی و غیر مالی میکنند و در ازای آن در سهام استارتاپ شما شریک میشوند و یا امتیازات مالی دیگری دریافت میکنند.
برای صاحبان استارتاپهایی که در ابتدای مسیر هستند، سرمایهای ندارند و شبکهسازی نکردهاند، پیوستن به شتابدهندهها یک گزینه ایدهآل است. البته نباید به این سازمانها به عنوان یک گزینه دائمی برای سرمایهگذاری نگاه کرد.